SZJATEPERT
2006.12.20. 17:24
Elõzõ este 3 dl hideg vzbe ztassunk be 10 dg szrtott szjakockt, s rakjuk a hûtõszekrnybe. Msnap reggel ntsk le a levt egy pohrba, s bltsk t. Tegynk r 2 kvskanl szjazestõ fûszerkeverket, majd tltsnk r ugyanannyi tiszta vizet, mint amennyit lentttnk rla. sszerzva hagyjuk tovbb zni felhasznlsig. J minõsgû, nemestett szjakocknl az ztatvizet nem szksges lenteni. Az ztatst szles szj, minl nagyobb felletû ednyben vgezzk, mert a fûszeres lt csak a sztterlõ szjakocka tudja egyenletesen felszvni. Legalbb egyszer keverjk t, hogy a fûszerek felszvdsa hatkonyabb legyen. Enzimekkel kezelt, sznhidrogneket nem tartalmaz nemes szja hasznlata esetn a szjakockt legclszerûbb mindjrt a serpenyõbe tenni, s az elõrt mennyisgû fûszer belekeverse utn fedõvel letakarva stsig ztatni. A megdagadt szjakockt az ztatvzzel egytt nhnyszor megkeverve, fedõ nlkl proljuk, amg a levt el nem fvi. Amikor mr pezsegni kezd, ntsnk r 1,2 dl tolajat, s gyakran megkeverve teljes lngon pirtsuk vilgos pirosra. A tûzrõl levve keverjk mg egy darabig, amg a maradk olajat felszvja. Vigyzzunk, hogy tl sokig ne sssk, mert rgs lesz. Ha pirts kzben kiszradna, ntsnk r mg egy kis olajat, mert csak akkor lesz jzû, ha a sts befejezse utn csillog a fellete az olajtl. A ropogsra sttt tepertõt friss kenyrrel, melegen tlaljuk. Zldhagymval vagy zldpaprikval s paradicsommal, illetve retekkel, tlen pedig savanysggal fogyaszthat. A szjatepertõt mindig frissen tlaljuk, mert ha lehûl, ehetetlenl kemnny vlik. |
|
|
|