ORJALEVES LDGGE TSZTVAL
2006.12.20. 17:29
Az orjalevest leginkbb disznvgsok alkalmval ksztik az alfldi (svb)csaldoknl. A diszn htgerincbl minden szemlyre 4 ujjnyi szles darabot kell vgni, ehhez minden szemlyre kb.1liter vizet hasznlunk fel.
Hozzvalk 5 szemlyre: 1,5 kg hsos orja (Rckenknochen mit Fleisch), 25 dkg srgarpa, 25 dkg gykr, 10 dkg zeller, 10 dkg karalb, 10 dkg kelkposzta, 05 dkg vrshagyma, 2 cikk fokhagyma, 10 dkg paradicsom, 10 dkg zldpaprika, 03 dkg s, pr szl sfrnyos szeklice vagy sfrny, 1 dkg egsz feketebors, 10 dkg vese, 20 dkg vel, 10 dkg ldgge, tszta, friss reszelt torma.
Elkszts mdja: A friss hsos orjacsontot leforrzzuk, s hideg vzben feltesszk fni. Ha flig megpuhult a hs (kb.1ra)a habot leszedjk majd megszzuk, beletesszk a megtiszttott s ujjnyi hasbokra vgott zldsgeket. A fszereket, fokhagymt, vrshagymt fszerzacskba ktjk s a levesbe helyezzk. Hogy a levesnk szp tiszta legyen, lass tzn (a fazk fedetlen, a gzlng takarkon) fzzk kszre. A levesnek nem szabad rotyognia, mg gyngyznie is csak alig. Ha szksges a levest, utna zestjk. Ha a leves elkszlt kiszedjk a hst s a zldsget majd egy kis ideig pihentetjk(5 perc). Kln ednyben, enyhn ss vzben kifzzk a ldgge (csiga)tsztt, majd leszrjk Kln leforrzzuk a sertsvest s -velt, amit kevs hslben kszre fznk, utna kockra vgjuk a vest. Levesestlba tesszk a vest a velvel, a hasbokra vgott vegyes zldsggel, a kln fztt ldgge (csiga) tsztval, s rmerjk a forr orjalevest. Tlalskor a levesbe szneznek egy kis sfrnyt tesznk, tetejre friss petrezselymet szrunk. Az orjahst bele is tehetjk a levesbe, vagy kln tlon a leves mell tlaljuk. A leves elfogyasztsa utn, a csontokrl leoml hs ksrje az ecetes torma
|